Ghidul schimbării buletinului în 2024
Dacă dorești să schimbi buletinul și adresa rămâne aceeași, ai voie să îl schimbi cu 6 luni înainte ca acesta să expire. Este bine de obicei să îl schimbi în acest caz cu 15 zile înainte să expire. Dacă adresa se schimbă, poți să-l schimbi în orice moment. Dacă buletinul a expirat să spunem de 1, 2, 3 ani și nu l-ai schimbat, nu va fi nicio problemă, nu plătești amendă.
Documente necesare pentru schimbarea buletinului
- Cerere de eliberare act de identitate: Dacă dorești să obții acest formular, îl poți cumpăra din incinta unde se schimbă buletinul, la un cost de aproximativ 2-3 lei.
- Buletinul vechi
- Certificat de naștere: Atât o copie cât și originalul acestui document sunt necesare.
- Certificat de căsătorie: Dacă ești căsătorit, va fi necesară o copie și originalul certificatului de căsătorie.
- Chitanța de eliberare a buletinului: Aceasta costă 7 lei și se plătește la orice oficiu poștal. Este important să ai buletinul la tine atunci când plătești această taxă de 7 lei, pentru a-ți putea lua CNP-ul.
- Actul de proprietate al locuinței: Atât o copie cât și originalul acestui document sunt necesare. Dacă cineva te ia în spatiu, titularul imobilului trebuie să fie prezent și să aibă actele casei în original și copie. În caz contrar, va trebui să faci o procura notarială prin care titularul este de acord să te reprezinte.
Programare Online
De la sfârșitul lui 2018, există posibilitatea de a te programa online pentru schimbarea buletinului. Este necesar să introduci câteva date. Dacă nu există posibilitate de programare online, sună la numărul de telefon din judetul tău, verifică site-ul și întreabă de programare. Nu toate judetele oferă această facilitate de programare online, însă se așteaptă ca acest lucru să devină posibil în viitorul apropiat. Din moment ce site-urile de programare se pot schimba, este recomandat să cauți pe Google, de exemplu “programare schimbare buletin Timișoara”, pentru a găsi link-ul de unde te poți programa.